Inspirerar till en härlig och hållbar livsstil

Doula – förlossningsstöd

Vad är en doula?

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder "kvinna som ger omvårdnad". Doulan är väl förankrad i födelseprocessen och stödjer er som blivande föräldrar inför, under och efter förlossningen.

Doulan vet att varje förlossning är unik och att det är viktigt att kvinnan får föda på sina egna villkor. Hon har en positiv syn på födandet och en stark tilltro till kvinnans egen förmåga att föda. Hon är lyhörd för föräldrarnas önskemål och ödmjuk inför sin egen roll under förlossningen. Doulans uppgift är att göra allt som står i hennes makt för att föräldrarna ska få en så positiv upplevelse som möjligt av sitt barns födelse.

Om förlossningsupplevelsen blir positiv eller ej beror inte så mycket på var man föder, hur lång tid förlossningen tar eller vilken form av smärtlindring man använder. Det beror i stället på vilket stöd man får, om man upplever att man blir sedd och respekterad, samt på hur trygg man känner sig i födandet.

Doulan är ett stöd för föräldrarna, och har inget medicinskt ansvar.

Vår doula

Christine Olsén, är utbildad doula via ODIS (organisationen för doulor och förlossningspdagoger i Sverige), mamma till två underbara barn, yogalärare och massör med stor passion för det hon gör. Hon håller även förlossningsförberedande kurser, dit man som par kommer för Hon har hittills haft glädjen att delta som doula vid fyra förlossningar som ägt rum på Östersunds sjukhus, med föräldrar som varit väldigt nöjda.

Upplägg

Ni bokar först in ett kostnadsfritt möte, där ni träffar vår doula och ser hur kemin stämmer. Om ni känner att ni vill ha henne med som doula under er förlossning, så bokar ni in ännu ett möte, där ni går igenom era önskemål och funderingar, så att hon vet hur ska stötta just er på bästa sätt. Ni upprättar i samband med det ett kontrakt, där det bl.a. står att doulan har jour under ca. fyra veckor; från två veckor före beräknad förlossning tills dess att barnet föds. Under denna tidsperiod är hon dygnet runt beredd att komma till er när förlossningen drar igång och ni känner att ni vill ha hennes stöd. Om det så är i hemmet eller när ni väl kommit in till förlossningen. Skulle förlossningen äga rum tidigare än två veckor före berknat datum, så kommer hon givetvis ändå, i den mån det är möjligt.

Hon är sedan med under hela förlossningen, tills det barnet kommer. Inom två veckor efter förlossningen så ses ni igen, för att prata igenom er upplevelse av förlossningen.

Investering
Att anlita vår doula kostar 7500 kr. Delbetalning är möjligt.

Efter överenskommelse kan doulan även fotografera och dokumentera förlossningen enligt era önskemål. Om det känns aktuellt för er, prata ígenom det med doulan vid ert andra möte.

Bonus
Sedan doulan anlitats får både den blivande mamman och pappan 10 % rabatt på massagebehandlingar och yogakurser som bokas hos henne. Detta gäller under hela graviditeten och de första tre månaderna efter förlossningen. Ni har även 50 % rabatt på den förlossningsförberedande kursen. Har ni redan gått kursen innan ni bestämmer er för att ha en doula med vid förlossningen, så dras 350 kr av från kostnaden för doulauppdraget.